Μάχη μεριδίων στην κυπριακή αγορά κινητής τηλεφωνίας

Η είσοδος σε μια εβδομάδα της Primetel στην αγορά κινητής τηλεφωνίας, λανσάροντας την τρίτη πλατφόρμα, οδηγεί σε αναδιάταξη των ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορών. Οι υφιστάμενοι παίκτες, η Cyta και η ΜΤΝ προσπαθούν να διατηρήσουν μερίδια αγοράς με μπαράζ προσφορών και νέων υπηρεσιών, ενώ η Primetel θέτει ως δέλεαρ προς τους καταναλωτές την κατοχύρωση του αριθμού που επιθυμούν.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία, η Cyta παραμένει ο κυρίαρχος της εγχώριας αγοράς τηλεπικοινωνιών, ενώ στην προπληρωμένη κινητή κατευθύνεται το 80% των νέων συνδέσεων

Ο συνολικός αριθμός των χρηστών κινητής τηλεφωνίας στο πρώτο εξάμηνο του 2010 αυξήθηκε κατά 29.233 χρήστες, σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο του Γραφείου Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων για την παρακολούθηση της Αγοράς Κινητής Τηλεφωνίας.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010 υπήρξαν συνολικά 83.596 νέοι χρήστες κινητής τηλεφωνίας, εκ των οποίων οι 15.338 αφορούν τη συνδρομητική κινητή τηλεφωνία και οι 68.258 την προπληρωμένη.  Η τάση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια είναι προς όφελος της προπληρωμένης κινητής τηλεφωνίας. Επίσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010 η προπληρωμένη κινητή τηλεφωνία έχει τη μεγαλύτερη διείσδυση στην αγορά με ποσοστό 70%, ενώ για τη συνδρομητική τηλεφωνία το ποσοστό ανήλθε στο 56%.

Αυτή η τάση λειτουργεί υπέρ της MTN και τη βοηθά στην αύξηση των μεριδίων της.

Σε ότι αφορά τις συνδέσεις με συμβόλαιο το μερίδιο αγοράς που κατέχει η ΜΤΝ ανήλθε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010 στο 18,35% (από 15,57% τον Ιούνιο του 2009) και για τη CYTA το αντίστοιχο ποσοστό μειώθηκε στο 81,65% (από 84,43%). Στην προπληρωμένη κινητή τηλεφωνία το μερίδιο της ΜΤΝ ανέρχεται σε 26,88% (από 21,41%) και της Cyta σε 73,12% (από 78,59%).

Στο σύνολο το μερίδιο της Cyta διαμορφώθηκε το πρώτο εξάμηνο στο 76,94% (από 81,13%) και της MTN στο 23,06% (από 18,87%).

Η αναλογία συνολικού αριθμού χρηστών κινητής τηλεφωνίας σε σχέση με τον πληθυσμό της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι στο 126% (1.006.754 το σύνολο των χρηστών) και το 55% των συνολικών χρηστών χρησιμοποιεί προπληρωμένης κινητής τηλεφωνίας.

Ο νέος παίκτης

Η PrimeTel Mobile ξεκινάει την εμπορική της δραστηριότητα το Μάιο με πρόθεμα 95. Αρχικά θα διατεθούν υπηρεσίες καρτοκινητής και το καλοκαίρι οι συνδέσεις με συμβόλαιο.

Επιπρόσθετα η PrimeTel Mobile δίνει την ευκαιρία προκράτησης του αριθμού κλήσης μέσω της υπηρεσίας Reserve your Number. Υπάρχουν δύο διαθέσιμες κατηγορίες, οι PrimeTel numbers και οι Gold numbers, οι τιμές των οποίων είναι 20 ευρώ και 100 ευρώ αντίστοιχα. Με την προκράτηση του αριθμού σου ο συνδρομητής θα λάβεις και ένα SIM pack αξίας 15 ευρώ, με αρχικό χρόνο ομιλίας 10 ευρώ. Εάν η προκράτηση γίνει πριν την εμπορική διάθεση της PrimeTel Mobile pay as you go, ο συνδρομητής θα λάβεις το SIM pack δωρεάν.

Από την Παρασκευή 15 Απριλίου 2011, η υπηρεσία Reserve your Number θα είναι διαθέσιμη με περισσότερους από 100 000 αριθμούς και ισχύει τόσο για υπηρεσίες καρτοκινητής – PrimeTel Mobile pay as you go όσο και για συμβολαίου – PrimeTel Mobile pay monthly.

Κάθε συνδρομητής της PrimeTel Mobile pay as you go, θα μπορεί να διατηρήσει τον υπάρχων αριθμό, εάν το επιθυμεί, και κατά τη μεταφορά του στην υπηρεσία PrimeTel Mobile pay monthly.

Η Primetel λειτουργεί ως Mobile Virtual Network Operator (MVNO), δηλαδή ως ιδεατός πάροχος κινητής τηλεφωνίας, αξιοποιώντας την υποδομή της Cyta Mobile  – Vofadone. Η σχετική δυνατότητα δόθηκε μετά την έκδοση σχετικής απόφασης από το ρυθμιστή της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, με την  οποία η Cyta υποχρεώνεται να διευκολύνει την Primetel. Οι αριθμοί κλήσεις της Primetel ξεκινούν από «95».

Οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας μέσω MVNO είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στο εξωτερικό, ενώ σχετικό σχέδιο μελετούσε και η Cyta για τη δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα. Ο ιδεατός πάροχος αγοράζει υπηρεσίες από εταιρεία κινητής που έχει την υποδομή (στην Κύπρο είναι η Cyta) και προσφέρει το δικό του πακέτο υπηρεσιών. Το πλεονέκτημα της συγκεκριμένης μεθόδου είναι ότι ο ιδεατός πάροχος δεν δαπανά κεφάλαια για επενδύσεις σε  τεχνολογικό εξοπλισμό.

Τη δυνατότητα αξιοποίησης της τεχνολογίας MVNO εξέτασε στο παρελθόν και η Forthnet, ιδιοκτήτρια της Nova Cyprus.

Η Cyta

H Cyta απαντά με ένα μπουκέτο νέων προσφορών και υπηρεσιών, με προφανή στόχο να διατηρήσει το μερίδιό της.

Σημαντικότερο εργαλείο αποτελεί η παροχή έκπτωσης μέχρι και 30% για την αγορά καινούριου κινητού. Η προσφορά ισχύει για τους πελάτες της Cytamobile-Vodafone που συμμετέχουν στο σχέδιο επιβράβευσης MyGroups, την περίοδο Απριλίου-Μαΐου.

Παράλληλα,  όσοι πελάτες διαθέτουν πακέτο Mobile Internet και συμμετέχουν σε MyGroup, εξασφαλίζουν επιπλέον μέχρι και 50% επιπλέον όγκο Mobile Internet εντελώς δωρεάν.

Επιπλέον σε συνεργασία με αλυσίδα ηλεκτρονικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού παρέχονται εκπτώσεις στην αγορά συσκευών (από 50 μέχρι 100 ευρώ) σε όσους μεταφέρουν τον αριθμό τους στη Cytamobile Vodafone.

Τέλος, στο Mobile Internet μέχρι και τις 31 Μαΐου 2011 όλοι οι πελάτες που θα επιλέξουν ένα πακέτο Mobile Internet 200MB και άνω, ή θα αναβαθμίσουν αυτό που ήδη έχουν, θα επωφελούνται με 50% έκπτωση στη μηνιαία τους συνδρομή για 3 μήνες, μέχρι και 25% έκπτωση σε επιλεγμένα smartphones, 20% έκπτωση στην αγορά USB Modem για την υπηρεσία Vodafone Mobile Broadband και 20% έκπτωση στο πακέτο σύνδεσης (με USB modem) για την υπηρεσία Vodafone Mobile Broadband Pay As You Go 

MTN

Η ΜΤΝ εκμεταλλεύτηκε το Πάσχα προσφέροντας δωροκουπόνια αξίας μέχρι και 400 ευρώ σε όλους τους νέους συνδρομητές που θα μεταφέρουν τη γραμμή τους στην ΜΤΝ.

Όλοι οι συνδρομητές που θα μεταφέρουν τη γραμμή τους στην ΜΤΝ μέχρι τις 30 Απριλίου θα έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν, μεταξύ άλλων, δωροκουπόνια αξίας μέχρι και ευρώ 400 για αγορές προϊόντων από τα καταστήματα ΜΤΝ, Γερμανός και επιλεγμένους συνεργάτες.

Η προσφορά λειτουργεί ανεξάρτητα από τα ωφελήματα του πακέτου σύνδεσης που θα επιλέξει κάθε συνδρομητής. Έτσι, με κάθε σύνδεση ΜΤΝ PayMonthly, πέρα από την επιδότηση κινητού με την οποία ο συνδρομητής μπορεί να αποκτήσει το κινητό της επιλογής του μέχρι και δωρεάν, θα λαμβάνει και το δώρο που αναφέρεται στο εσωτερικό του τυχερού αυγού το οποίο θα μπορεί να εξαργυρωθεί μέχρι τις 31 Μαΐου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.