Το Ελληνικό Δημόσιο προέβη σε προαγορά χρέους

Στο ΦΕΚ τις 23 Μαρτίου 2011 (τεύχος Β, αριθ. 466) δημοσιεύεται μια άκρως ενδιαφέρουσα απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη, με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησε σε προαγορά βραχυπρόθεσμου δανεισμού (έντοκα γραμμάτια).  Ειδικότερα καταβλήθηκαν 24.523.500 ευρώ για την επαναγορά χρέους ονομαστικής αξίας 25 εκατ. ευρώ. Το ποσό που εξοικονομήθηκε είναι ύψους 476.500 ευρώ. Η προαγορά, έγινε από την Τράπεζα Πειραιώς.

Στο ίδιο ΦΕΚ δημοσιεύεται και δεύτερη απόφαση για την προαγορά τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου ονομαστικής αξίας 16 εκατ. ευρώ. Στη δεύτερη περίπτωση καταβλήθηκαν δεδουλευμένοι τόκοι και το κόστος της επαναγοράς ανήλθε σε 16.560.300 ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση η προαγορά έγινε από την Τράπεζα Πειραιώς.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, στις 22 Φεβρουαρίου 2011, ανέφερε ότι «το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ξεκινήσει τις προαγορές χρέους στο πλαίσιο της καλύτερης εξυπηρέτησής του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει τους τελευταίους μήνες σε προαγορές ομολόγων περίπου 2 δισ. ευρώ με στόχο να μειώσει το ποσό που πρέπει να καλυφθεί από τις λήξεις των ομολόγων κατά τους μήνες Μάρτιο, Μάιο και Αύγουστο».

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ του Σωτήρη Nίκα, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης στο τέλος του 2010 ήταν 340,2 δισ. ευρώ ή στο 149% του ΑΕΠ, με το Δημόσιο να πρέπει να ξεχρεώσει τα 185,3 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει το 54,5% του χρέους της στην επόμενη πενταετία, χωρίς να υπολογίζεται το σύνολο των 110 δισ. ευρώ που είναι τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης. Η εξέλιξη αυτή καθιστά αναγκαία τόσο την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ όσο και την παροχή επιπρόσθετων διευκολύνσεων στη διαχείριση του δημόσιου χρέους, τονίζεται στο δημοσιεύμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.