Υποχώρηση τιμών στην κυπριακή αγορά ακινήτων

 

Ο Δείκτης Τιμών Ακινήτων του RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) Κύπρου, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2010, έχει καταγράψει μια απογοητευτική συμπεριφορά στις τιμές ακινήτων στις μεγαλύτερες αστικές περιοχές, με τις τιμές των ακινήτων (πώληση / ενοίκιο)  να εμφανίζουν πτώση.

Σύμφωνα με την πέμπτη έκδοση του Δείκτη Τιμών Ακινήτων που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Επιστημόνων Επιμετρητών Οικονομολόγων Κατασκευών Κύπρου (ΣΕΕΟKΚ) κατά την εν λόγω περίοδο, οι τιμές στις κατοικίες, τόσο σε οικίες, όσο και σε διαμερίσματα, παρουσίασαν πτώση κατά 2,6% και 2,4%, αντίστοιχα, με τη μεγαλύτερη πτώση για τα σπίτια να καταγράφεται στη Λεμεσό (-4,8%) και για τα διαμερίσματα στην Αμμόχωστο (-4,2%).

Οι αξίες των εμπορικών ακινήτων έπεσαν σε όλες τις πόλεις, κατά μέσο όρο 2,5% για τα καταστήματα, 3,4% για τα γραφεία και 2,4% για τις αποθήκες. Συγκρίνοντας τις τιμές σε ετήσια βάση, από την 01/01/2009, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 10,8%, των σπιτιών 7,4%, των εμπορικών ακινήτων 7%, των γραφείων 6,3%, και των αποθηκών 4,8%.

Ενοίκιο
Παγκύπρια, η μέση τιμή ενοικίασης παρουσίασε μείωση για διαμερίσματα κατά 5,5%, για σπίτια 5,9%, για καταστήματα 3,8%, για αποθήκες 4,4% και για γραφεία 2,7%. Συγκρίνοντας τα ενοίκια σε ετήσια βάση, από την 01/01/2009, οι τιμές  ενοικίασης υποχώρησαν κατά 7,2% για διαμερίσματα, 11,8% για σπίτια, 8,5% για καταστήματα, 3% για γραφεία, και 3,9% για τις αποθήκες.

Οι διακυμάνσεις που καταγράφονται είναι σε όλους τους κλάδους και σε όλες τις επαρχίες. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν αρχίσει να ζητούν χαμηλότερα ενοίκια, ενώ αρκετοί ενοικιαστές επαναδιαπραγματεύονται τα υφιστάμενα ενοίκιά/ μισθώματα τους ή να μετακινούνται σε μικρότερες ή πιο φθηνές μονάδες. Η πτώση των ενοικίων αναμένεται να έχει μια ιδιαίτερη επίδραση στα εισοδήματα πολλών Κυπρίων ή/και ξένων και εκτιμάται πως θα πιέσει περαιτέρω τη μείωση των τιμών.

Σύμφωνα με τον κ. Παύλο Λοΐζου MRICS, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του RICS Κύπρου, «το τέταρτο τρίμηνο του 2010 βρήκε την κυπριακή οικονομία να παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης και σιωπηλής ανάπτυξης, παρά το κλίμα αβεβαιότητας που προκάλεσε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και οι τυχόν επιδράσεις στην εγχώρια οικονομία. Προς το τέλος του έτους, υπήρξαν κάποιες πρώιμες ενδείξεις σταθεροποίησης των τιμών, με κάποιους τοπικούς αγοραστές να επιστρέφουν στην αγορά εκμεταλλευόμενοι τις χαμηλές τιμές στις εξοχικές, αλλά και στις μόνιμες, κατοικίες. Παράλληλα υπήρξε μια αναθέρμανση του ενδιαφέροντος από επενδυτές για το κέντρο των πόλεων και γενικότερα για κεντρικές τοποθεσίες. Το ενδιαφέρον αυτό όμως δεν πέρασε στο στάδιο της υλοποίησης, λόγω της μη-ικανοποιητικής μείωσης των τιμών από μέρους των πωλητών. Αυτές οι κινήσεις πρέπει να εξεταστούν εντός του ευρύτερου πλαισίου της συνεχούς περιστολής των δανείων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τη μείωση των εισοδημάτων, λόγω της περικοπής μισθών και των πραγματικών εισοδημάτων λόγω του πληθωρισμού  και στην αλλαγή των προσδοκιών του κόσμου για τις μελλοντικές αλλαγές στις κεφαλαιακές αξίες.»

Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης παρακολουθεί τις τιμές και τα ενοίκια των ακινήτων σε όλες τις επαρχίες και βασίζεται σε μεθοδολογία που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Reading, του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η μεθοδολογία και τα πορίσματα της έρευνας είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του RICS www.joinricsineurope.eu/en/na/view/rics-cyprus

www.kathimerini.com.cy

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.