Αγορές διακοπών και διαδίκτυο

Η έρευνα GfK Retail and Technology επιβεβαιώνει μια σημαντική στροφή στον τρόπο με τον οποίο αγοράζουν τουριστικές υπηρεσίες οι καταναλωτές. Στις αρχές του 2011 οι περισσότερες κρατήσεις ολοκληρώνονταν από το διαδικτυακό τόπο του ταξιδιωτικού πράκτορα.
Οι συγκρίσεις συμπεριφοράς μεταξύ των online και offline κρατήσεων βγάζουν αντιφατικά συμπεράσματα. Για παράδειγμα, οι οικογενειακές διακοπές δεν κλείνονται μόνο μέσω των ταξιδιωτικών πρακτορείων, αλλά το μερίδιο των online κρατήσεων είναι εξίσου υψηλό. Οι ταξιδιωτικές διαδικτυακές πύλες έχουν καλύτερες επιδόσεις στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, αλλά κερδίζουν μερίδιο και στο τμήμα της αγοράς που προγραμματίζει τα ταξίδιά του από δύο έως έξι μήνες νωρίτερα, καταγράφοντας πετυχαίνοντας μάλιστα μερίδια εξίσου υψηλά με τα τους παραδοσιακούς ταξιδιωτικούς πράκτορες.

Οι μεγάλες αυτές διαφορές γίνονται εμφανείς όταν πρόκειται για τις δαπάνες σε διακοπές.
Οι Γερμανοί είναι πολύ πιο πιθανό να κλείσουν σε ταξιδιωτικό πράκτορα διακοπές οι οποίες είναι δαπανηρές, ή για τους οποίους χρειάζονται περισσότερες συμβουλές. Σε δαπάνη υψηλότερη από 1.000 ευρώ το 53% κλείνει το τουριστικό πακέο σε ταξιδιωτικούς πράκτορα και το 30% μέσω internet. Η τάση αυτή έχει αντιστραφεί για τις λιγότερο δαπανηρές διακοπές. Εάν οι δαπάνες είναι κάτω από 750 ευρώ, το 47% κλείνει απευθείας μέσω διαδικτύου και το 26% πηγαίνει σε συμβατικά ταξιδιωτικά πρακτορεία. Μια περαιτέρω ένδειξη ότι το διαδίκτυο χρησιμοποιείται για φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις είναι το μερίδιο των κρατήσεων ξενοδοχείων σε ξενοδοχεία τριών αστέρων. Σχεδόν ένας στους πέντε Γερμανούς επιλέγει ένα τριάστερο κατάλυμα online, ενώ μόνο ένας στους δέκα, το κάνει με το πρακτορείο ταξιδίων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.