Σε ανοδική τροχιά το κυπριακό νηολόγιο

Με εντατικές κατ’ ιδίαν παρουσιάσεις του νέου ναυτιλιακού φορολογικού καθεστώτος σε μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες της Ευρώπης συνεχίζεται η προσπάθεια κυπριακών φορέων – από τη Ναυτιλιακή Διοίκηση μέχρι το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, τον CIPA και το ΚΕΒΕ – για την περαιτέρω ενίσχυση του κυπριακού νηολογίου.

Ισχυρό όπλο, που αρχίζει να έχει αποτέλεσμα με την εγγραφή στο Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο τεσσάρων νέων εταιρειών το τελευταίο διάστημα, αποτελεί το νέο φορολογικό καθεστώς, το οποίο προβλέπει τη φορολόγηση με βάση την ολική χωρητικότητα των πλοίων. Οι πλοιοδιαχειρίστριες εταιρείες που λειτουργούν στην Κύπρο έχουν την επιλογή είτε να φορολογούνται βάσει της χωρητικότητας των πλοίων που διαχειρίζονται, ως ποσοστό του κανονικού συντελεστή (εξαιρούνται τα κυπριακά πλοία που βρίσκονται υπό την πλήρη διαχείρισή τους), είτε να φορολογούνται με βάση τα έσοδά τους με ποσοστό 4,25%.

Ισχυρή παρουσία
Με περίπου 1.000 εμπορικά πλοία εγγεγραμμένα και ολική χωρητικότητα 20 εκατομμυρίων κόρων, η κυπριακή σημαία αποτελεί ήδη την τρίτη δύναμη στην Ευρώπη και δέκατη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η δυναμική του κυπριακού νηολογίου είναι μεγαλύτερη, καθώς οι 140 ναυτιλιακές εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο διαθέτουν άλλα 2.300 ποντοπόρα πλοία με διαφορετική σημαία.

Συνολικά απασχολούν 4.500 υπαλλήλους στις υπηρεσίες ξηράς, με περισσότερους από τους μίσους να είναι Κύπριοι και άλλους 55.000 υπαλλήλους στα πλοία. Στη θάλασσα ο αριθμός των Κυπρίων ναυτικών είναι ελάχιστος, παρά το γεγονός ότι οι μισθοί είναι υψηλοί, τα πλοία περισσότερο ασφαλή και τα εισοδήματα αφορολόγητα.

«Το πρώτο τρίμηνο του 2010 η διαχείριση πλοίων συνεισέφερε κατά 4,8% στο ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας. Η συνολική συνεισφορά της ναυτιλίας, συμπεριλαμβανομένης και της πλοιοκτησίας, φτάνει στο 6%, όταν σε άλλες ναυτιλιακές δυνάμεις ο κλάδος συνεισφέρει κατά μέσον όρο στο 4% του ΑΕΠ», εξηγεί στην «Κ» ο γενικός διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Θωμάς Καζάκος.

Το εμπάργκο
Το εμπάργκο της Τουρκίας αποτελεί σήμερα τον ισχυρότερο παράγοντα, που αποτρέπει τις ναυτιλιακές εταιρείες να μεταφέρουν το σύνολο του στόλου τους στο κυπριακό νηολόγιο. «Όταν μιλάμε για κυπριακή σημαία, στην ουσία μιλάμε για ένα κράμα ευρωπαϊκών οικονομικών συμφερόντων. Γι’ αυτό η απαγόρευση κατάπλου στα τουρκικά λιμάνια ισοδυναμεί στην ουσία με απαγόρευση της εισόδου πλοίων ευρωπαϊκών οικονομικών συμφερόντων», τονίζει ο κ. Καζάκος.

Το 90% του κυπριακού εμπορικού στόλου είναι ευρωπαϊκών οικονομικών συμφερόντων, το 35% είναι ιδιοκτησία ελληνικών συμφερόντων, το 20% γερμανικών, ενώ η αμιγώς κυπριακή ιδιοκτησία δεν ξεπερνά το 5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εμπάργκο ισχύει από το 1987, χωρίς όμως να οδηγήσει σε συρρίκνωση του κυπριακού νηολογίου.

Ενημέρωση
Το νέο φορολογικό καθεστώς αποτελεί ένα αρκετά ισχυρό δέλεαρ για τις ναυτιλιακές εταιρείες, για να προσέλθουν στην Κύπρο, παρά το εμπάργκο. «Έχει ήδη αρχίσει η κάθοδος εταιρειών», τονίζει ο κ. Καζάκος.

Σεμινάρια προβολής έγιναν στο Λονδίνο από το Υπουργείο Συγκοινωνιών, ενώ το ΚΝΕ, σε συνεργασία με τον CIPA, έκανε εξορμήσεις σε Όσλο και Κοπεγχάγη, όπου έγινε κατ’ ιδίαν ενημέρωση σε ναυτιλιακούς κολοσσούς, αποφέροντας και τις πρώτες εγγραφές. Με τη συνδρομή του ΚΕΒΕ, έγινε παρουσίαση του κυπριακού ναυτιλιακού καθεστώτος στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

«Η τελευταία ενημέρωση έγινε σε συνεργασία με τον CIPA στο Αμβούργο, όπου επισκεφθήκαμε μεγάλες εταιρείες. Στη Γερμανία υπάρχει εντονότερο ενδιαφέρον, διότι υπάρχει η πιθανότητα είτε να καταργηθεί είτε να παγώσει το παρόμοιο με της Κύπρου γερμανικό ναυτιλιακό φορολογικό σύστημα. Άρα θα υπάρξει μεγάλο ρεύμα καθόδου γερμανικών εταιρειών, όπως είχε συμβεί στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Το τι θα γίνει θα ξεκαθαρίσει επίσημα μέχρι τον Μάιο», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κυπριακό σύστημα έχει ως προϋπόθεση την παραμονή μιας εταιρείας υπό κυπριακό καθεστώς για δέκα + δέκα χρόνια, ενώ, αν αποχωρήσει νωρίτερα, θα έχει οικονομικές κυρώσεις. «Αυτός είναι και ο λόγος που πρώτιστα στοχεύουμε στην προσέλκυση νέων υπό ναυπήγηση πλοίων. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι θετικά. Εξαρχής γνωρίζαμε ότι δεν θα υπάρξει μέσα σε μια νύχτα μαζική εγγραφή πλοίων στην Κύπρο. Αρχικός μας στόχος ήταν η διατήρηση των υφισταμένων εταιρειών, που βρίσκονται στην Κύπρο 40 χρόνια. Αυτό που κυρίως πέτυχε η Κύπρος ήταν ότι το ειδικό φορολογικό σύστημα εγκρίθηκε από την προηγούμενη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Μεταφορών και όχι της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού. Η επόμενη χώρα που θα θελήσει να τροποποιήσει το φορολογικό της σύστημα θα αντιμετωπίζει περισσότερες δυσκολίες από αυτές που είχαμε εμείς», εξήγησε ο κ. Καζάκος.

Ευνοϊκό περιβάλλον
Η συγκυρία είναι θετική για την προσέλκυση νέων πλοίων, εφόσον η παγκόσμια ναυτιλία περνά σε φάση ανάκαμψης. Μόνο οι Έλληνες εφοπλιστές «χτίζουν» 822 νέα πλοία, ενώ η ανάγκη ανασυγκρότησης της Ιαπωνίας θα αυξήσει το επόμενο διάστημα τη ζήτηση για μεταφορική δραστηριότητα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.