Κάμψη πωλήσεων 15% το πρώτο τρίμηνο

Τα στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας επιβεβαιώνουν για ακόμα ένα τρίμηνο ότι η αγορά ακινήτων της Κύπρου κάθε άλλο παρά έχει βρει τον δρόμο της ανάκαμψης και της εξόδου από την κρίση.

Η κακή ψυχολογία του μέσου Κυπρίου, σε συνδυασμό με τις υψηλές εξασφαλίσεις που ζητούν οι τράπεζες και την κάμψη της εμπιστοσύνης στην αγορά είχαν ως αποτέλεσμα το πρώτο τρίμηνο του 2011 οι καταθέσεις πωλητηρίων εγγράφων στα Επαρχιακά Κτηματολογικά Γραφεία να έχουν σημειώσει κάμψη κατά 15%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010.

Το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2011 κατατέθηκαν 1.749 πωλητήρια από τα 2.066 του πρώτου τριμήνου του 2010. Χειρότερος μήνας του τριμήνου ήταν ο Μάρτιος, με κάμψη 21%.

Ανά περιφέρεια η εικόνα είναι καλύτερη σε Λευκωσία (-7%) και Λεμεσό (-6%), αλλά στις άλλες τρεις επαρχίες η εικόνα της κτηματαγοράς είναι απογοητευτική. Στη Λάρνακα η μείωση των πωλήσεων κατά το συγκεκριμένο τρίμηνο είναι της τάξης του 36% (-41% τον Φεβρουάριο και -40% τον Μάρτιο), στην Αμμόχωστο είναι ύψους -35% (-47% τον Φεβρουάριο) και στην Πάφο -12% (-18% τον Μάρτιο).

Πορεία καθόδου
Η πορεία της αγοράς τους πρώτους μήνες του 2011 ακολουθεί την αρνητική πορεία που ξεκίνησε τον Ιούλιο. Μετά από μια καλή εκκίνηση το πρώτο εξάμηνο του 2010, με τον Μάρτιο να είναι από τους καλύτερους μήνες, η κατάθεση πωλητηρίων εγγράφων είχε παρουσιάσει αύξηση 37%.

Οι καλές πωλήσεις του πρώτου εξαμήνου είχαν ως αποτέλεσμα το 2010 να κλείσει με θετικό πρόσημο, στο +5%, με 8.598 πωλήσεις έναντι 8.170 το 2009. Σημειώνεται ότι το 2009 ήταν μια απόλυτα κακή χρονιά, με τις πωλήσεις να κάνουν βουτιά στο -44% και να περιορίζονται στις 8.170 από τις 14.447 του 2008. Μάλιστα ο Ιανουάριος υπήρξε ίσως ο χειρότερος μήνας όλων των εποχών, με τις πωλήσεις να υποχωρούν κατά 72%. Η καθοδική πορεία, μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, σταμάτησε τον Νοέμβριο του 2009, με την κατάθεση πωλητηρίων εγγράφων να αυξάνεται κατά 1%, ενώ τον Δεκέμβριο αυξήθηκε κατά 22%.

Ακολούθησαν άλλοι έξι καλοί μήνες, για να ξεκινήσει ο νέος κατήφορος, ο οποίος επιταχύνθηκε στις αρχές του 2011, με την κάμψη να καταμετράται με διψήφια ποσοστά.
 
Το επιχειρηματικό κλίμα
Η χειροτέρευση του επιχειρηματικού κλίματος στον τομέα των κατασκευών (όπως και στη μεταποίηση) επηρεάζει το σύνολο της οικονομίας, με αποτέλεσμα ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ), που εκπονεί το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, να παρουσιάζει τον Μάρτιο νέα, ελαφρά επιδείνωση, κατά 0,8 μονάδες, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.

Ειδικότερα, τον Μάρτιο του 2011 ο ΔΟΣ για την Κύπρο παρουσίασε μικρή μείωση, της τάξης των 0,8 μονάδων, σε σχέση με τον Φεβρουάριο, φτάνοντας τις 90,2 μονάδες. Αν και o ΔΟΣ, καθώς και ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ της Κύπρου διαγράφουν μια τάση ανάκαμψης σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2010, το οικονομικό κλίμα, όπως αποτυπώνεται στον ΔΟΣ, φαίνεται να παραμένει αβέβαιο βραχυπρόθεσμα.

Στον τομέα των κατασκευών το επιχειρηματικό κλίμα χειροτέρευσε συγκριτικά με τον Φεβρουάριο λόγω της επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών. Τον Μάρτιο περισσότερες επιχειρήσεις αξιολογούν αρνητικά τη δραστηριότητα των τελευταίων τριών μηνών και τις προοπτικές για απασχόληση στον τομέα. Επίσης, λιγότερες επιχειρήσεις δήλωσαν ικανοποιημένες από τα εν εξελίξει έργα τους (current overall order books). Ταυτόχρονα, όμως, λιγότερες επιχειρήσεις αναμένουν μείωση στις τιμές πώλησης τους επόμενους μήνες.

Η σύγκριση μεταξύ του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος κατασκευών και του ρυθμού μεταβολής τοπικών πωλήσεων τσιμέντου δείχνει ότι οι δύο μεταβλητές κινούνται μαζί, με τον δείκτη να παρουσιάζεται λιγότερο ευμετάβλητος.

Αν και οι δύο μεταβλητές κυμάνθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα το 2009, ο δείκτης είχε προδιαγράψει μια ελαφρά ανάκαμψη στις πωλήσεις τσιμέντου και κατ’ επέκταση στις κατασκευές στις αρχές του 2010. Παρ’ όλα αυτά, και οι δύο μεταβλητές αντικατοπτρίζουν το υποτονικό και αβέβαιο κλίμα στις κατασκευές κατά τους τελευταίους μήνες, αφού συνεχίζουν να παραμένουν σε αρνητικά επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές, το κλίμα παρέμεινε στα ίδια περίπου αρνητικά επίπεδα με τον Φεβρουάριο. Οι καταναλωτές συνεχίζουν να αξιολογούν δυσμενώς την πιθανότητα αποταμίευσης κατά τους επόμενους 12 μήνες. Αρνητική επίσης παρέμεινε και η εκτίμησή τους για την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο κατά τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς και οι προσδοκίες τους για τους επόμενους 12 μήνες. Η αρνητική αυτή τοποθέτηση των νοικοκυριών προδιαγράφει σχεδόν με βεβαιότητα ότι τους επόμενους μήνες δεν θα υπάρξει ανάκαμψη, τουλάχιστον από την εσωτερική αγορά.

Σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα, η εκτίμηση των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού κατά τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς και οι προσδοκίες τους για τους επόμενους 12 μήνες παρουσιάζουν μικρή βελτίωση. Λιγότεροι καταναλωτές παρατήρησαν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών, ενώ περισσότεροι καταναλωτές αναμένουν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Υπ’ αυτές, λοιπόν, τις συνθήκες της κακής ψυχολογίας και της αδυναμίας αποταμίευσης, τα νοικοκυριά κατά κανόνα αναβάλλουν αγορές μεγάλης αξίας.

seitanidisi@kathimerini.com.cy

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.