Έριδες για τα 120 εκατ. ευρώ του κυπριακού φόρου τραπεζών

Αν θα επιστραφούν το 2013 στο υπό σύσταση κυπριακό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τα χρήματα που θα συλλεγούν από την επιβολή ειδικού τέλους 0,095% επί των καταθέσεων σε τράπεζες και συνεργατικά ιδρύματα παραμένει η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων.

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, την προσεχή Πέμπτη, θα κριθεί αν τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν τη διετία 2011-12, ύψους περί των 120 εκατ. ευρώ, θα αποτελέσουν –συνολικά ή μερικώς- πόρους του υπό σύσταση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή όχι.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο νόμος που προβλέπει την επιβολή ειδικού τέλους ύψους 0,095% επί των καταθέσεων πιστωτικών ιδρυμάτων και σύστασης του Ταμείου θα ψηφιστεί.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι αρνητικές, καθώς θα λείψουν σημαντικά έσοδα.

Ωστόσο τάχτηκε κατά της συμβιβαστικής πρόταση της Κεντρική Τράπεζας για συνολική επιστροφή των χρημάτων το 2013, καθώς θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του 2013, ο οποίος πρέπει να κλείσει με έλλειμμα 2,5%.

Η πρόταση νόμου προβλέπει ότι τα 25/60 ετησίως  από τα συνολικά έσοδα του τέλους κατά τα έτη 2011 και 2012 θα κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό στην Κεντρική Τράπεζα.

Οι πόροι του ειδικού αυτού λογαριασμού θα συνυπολογίζονται στο σκέλος των δημοσίων εσόδων, αλλά δεν θα εκταμιεύονται για κάλυψη δαπανών, ενώ θα αποτελεί μέρος του ανεξάρτητου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τα χρήματα θα μεταφερθούν στο Ταμείο αν υπάρξει ανάγκη στήριξης του τραπεζικού συστήματος.

Πρακτικά η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει στο διηνεκές ένα «μαξιλάρι» δημοσίων εσόδων, ενώ και το Ταμείο θα έχει στη διάθεσή του επιπλέον πόρους αν και εφόσον τους χρειαστεί.

H γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που κατατέθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών, είναι γενικά αρνητική στη φορολόγηση τραπεζών για να καλυφθούν δημοσιονομικά ελλείμματα. Τη θέση αυτή στήριξε και ο κ. Ορφανίδης, σημειώνοντας ότι η επιβάρυνση των τραπεζών θα αυξήσει το κόστος των χρήματος του χρήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εμποδίζοντας την ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας.

Kατέθεσε ως συμβιβαστική πρόταση, μεταξύ της αρνητικής θέσης της ΕΚΤ και των δημοσιονομικών αναγκών της Κύπρου, τα χρήματα που θα συλλεγούν τη διετία 2011-2012 να αποτελέσουν συνολικά τμήμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Βοηθάμε την κυβέρνηση να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους», τόνισε ο κ. Ορφανίδης και εκτίμησε ότι υπάρχει ο χρόνος για τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων που θα επιτρέψουν τη μείωση του ελλείμματος το 2013.
ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ στηρίζουν την πρόταση Ορφανίδη, προαναγγέλλοντας την κατάθεση σχετικών τροπολογιών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί και άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης για τη μη λήψη μέτρων στο σκέλος των κρατικών δαπανών. Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε επικίνδυνα τα πράγματα για την οικονομία, λέγοντας ότι μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία η Κύπρος παρουσιάζεται να έχει τη χειρότερη οικονομία.

Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ, ο οποίος τόνισε ότι παρά τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 1.200 τον Ιανουάριο οι δαπάνες για το κρατικό μισθολόγιο ήταν αυξημένες κατά 10,2%. Θέση του ΔΗΣΥ είναι το ειδικό τέλος να γίνει μόνιμο μέχρι να συγκεντρωθεί το ποσό που απαιτείται για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών του τραπεζικού συστήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διοικητής της ΚΤ σημείωσε, σε δηλώσεις του, ότι παρά τις υποβαθμίσεις το κυπριακό τραπεζικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα.

Ο Μαρίνος Ζισόπουλος της ΕΔΕΚ ζήτησε να διασφαλιστεί ότι το κόστος από το επιβληθέν τέλος δεν θα επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και πρότεινε η επιβολή του τέλους να αφορά και άλλους κλάδους που παρουσιάζουν κέρδη σε καιρός χαλεπούς, όπως οι εταιρείες πετρελαιοειδών.

Δεν απάντησε σε Χριστόφια

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ρωτήθηκε για τις ευθύνες που του επέρριψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το ύψος των επιτοκίων καταθέσεων, αλλά αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

www.kathimerini.com.cy

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.