Από τις start-up επιχειρήσεις στις start-up χώρες

Σήμερα η επιχειρηματικότητα αναδεικνύεται ένα αδιαμφισβήτητο εργαλείο για τις χώρες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς οι κυβερνήσεις κάνουν το καλύτερο για να μετατρέψουν τις χώρες τους σε «start-up έθνη».

Τον Ιανουάριο, ο Μπαράκ Ομπάμα βοήθησε στην δημιουργία της «Start Up Αmerica», μιας συμμαχίας των πιο καινοτόμων επιχειρήσεων της χώρας, μαζί με ιδρύματα και άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις που στοχεύουν στην αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας των ΗΠΑ. Αυτή την εβδομάδα ήταν η σειρά της Μεγάλης Βρετανίας, με τον David Cameron να εγκαινιάζει την «Start up Britain».

Οι ιστοσελίδες που συνδέονται με τις δύο αυτές πρωτοβουλίες αποκαλύπτουν – σύμφωνα με τον The Economist – πολλά για τις διαφορές μεταξύ της επιχειρηματικής και της πολιτικής σκηνής στην Αμερική και τη Βρετανία. Και οι δύο τομείς έχουν επιφανειακές ομοιότητες.

Υπάρχει μια εικόνα του αγαπητού ηγέτη και μια αντίστοιχη εικόνα του εξέχοντα, επιτυχημένου επιχειρηματία και κάπου εκεί ξεκινούν και οι διαφορές. Η επιλογή της Αμερικής για τον Steve Case, ιδρυτή της AOL, μιας διαδικτυακής πύλης, είναι ίσως έκπληξη, δεδομένου ότι έχει αποσυρθεί από τα φώτα της δημοσιότητας για χρόνια. Από την άλλη μεριά η επιλογή του Sir Richard Branson στη Βρετανία ήταν πιθανόν αναπόφευκτη, δεδομένου ότι το βρετανικό κοινό θα πρέπει να πιεστεί πολύ για να αναφέρει έναν άλλο σημαντικό Βρετανικό επιχειρηματία.

Το «Start Up Αmerica» μοιάζει με μια ιστοσελίδα που σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση, με την εικόνα του κ. Case να παρουσιάζεται ως το πρόσωπο του προέδρου για την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα.

Από την άλλη μεριά η εικόνα του D. Cameron, σε ένα φόντο όπου το φως σκάει μέσα από τα σύννεφα έχει σαφή στόχο να βοηθήσει τον επίδοξο επιχειρηματία. H προσπάθεια στη Βρετανία έχει κερδίσει την κυβέρνηση συνασπισμού με μια δημόσια επιστολή 30 επιχειρηματιών που εγκωμιάζουν τα κυβερνητικά μέτρα, μια τονωτική ένεση για τις επιχειρήσεις.

www.emea.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.