Πόσα δισ. ευρώ θα κοστίσει στην Ελλάδα ο «θρίαμβος» των Βρυξελλών;

Του Π. Παναγιώτου
Την πίεση από τους δανειστές βιώνει η Ελλάδα μετά την απόφαση της κυβέρνησης, που απ’ ότι φαίνεται λήφθηκε πριν μήνες, να προχωρήσει σε ‘αξιοποίηση’ δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μαμούθ των 50 δις μέχρι και το 2015 χρειάζεται ακόμη λίγες μέρες και θα είναι έτοιμο μέχρι τις 15 Απριλίου και τότε θα παρουσιαστεί και θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο.

Αυτό σημαίνει ότι εντός λίγων ημερών η Ελλάδα καλείται να αποφασίσει και να κλείσει οριστικά το θέμα ‘αξιοποίησης’ της περιουσίας με συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο και κινήσεις οι οποίες θα είναι γνωστές τοις πάση. Με τη χώρα να απειλείται με πτώχευση και με την επιβίωση της να συνδέεται άμεσα με την ‘αξιοποίηση’ της δημόσιας περιουσίας οι υποψήφιοι αγοραστές της έχουν στρωμένο με ροδοπέταλα το δρόμο τους για να πετύχουν εξαιρετικά συμφέρουσες τιμές γι’ αυτούς.

Ακόμη και αν η έκπτωση σε σχέση με την τιμή που θα μπορούσε, κάτω από άλλες συνθήκες, να γίνει η αξιοποίηση φτάσει μόνο το 20%, οι δυνητικές απώλειες για την Ελλάδα θα είναι της τάξης των 10 δις. Λαμβάνοντας υπόψη ότι, πέρα από την οικονομία συνολικά, η αγορά κατοικίας βρίσκεται σε ύφεση και ότι οι χρηματιστηριακές τιμές είναι σε χαμηλά επίπεδα 15 ετών και σε συνδυασμό με τη λαιμητόμο του χρόνου που πιέζει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε πωλήσεις άμεσα, η έκπτωση που θα χρειαστεί να κάνει η Ελλάδα προκειμένου να ολοκληρώσει την ‘αξιοποίηση’ εντός χρονικών ορίων δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το 20% και να φτάσει μέχρι το 30% ή το 40%. Αν επαληθευτεί αυτό το σενάριο το αποτέλεσμα θα είναι να χαθούν μεταξύ 10 και 20 δις δυνητικών κερδών για το κράτος τα οποία θα μπορούσαν, στη χειρότερη περίπτωση, να χρησιμοποιηθούν για να μειωθεί περαιτέρω το χρέος και να μη γίνουν νέες περικοπές ή νέες αυξήσεις εμμέσων φόρων κλπ.

Πρόσφατα η κυβέρνηση πανηγύρισε για ενδεχόμενα ‘κέρδη’ του δημοσίου της τάξης των 6 δις ευρώ από τη μείωση του επιτοκίου των δανείων. Πέρα από το γεγονός πως το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο και μέχρι στιγμής έχει, ήδη, χαθεί το 60% των όποιων δυνητικών κερδών θα είχε το κράτος – καθώς το επιτόκιο έχει ανέβει κατά 60 μονάδες βάσης, περίπου, από την ημέρα της υπογραφής του Μνημονίου –το αντάλλαγμα για τη μείωση και την επιμήκυνση ήταν η άμεση ‘αξιοποίηση’ κρατικής περιουσίας, με τρόπο που απειλεί την Ελλάδα με δυνητικές απώλειες πολλών δις ευρώ.

Κάνοντας τον τελικό λογαριασμό είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς πως ποτέ δεν κερδίζει αυτός που αναγκάζεται να πουλήσει επειδή χρωστάει και το τελικό ερώτημα δεν είναι αν η Ελλάδα θα έχει απώλειες από την ‘αξιοποίηση’ της περιουσίας της αλλά το πόσο ακριβώς θα κοστίσει, τελικά, ο ‘θρίαμβος’ των Βρυξελλών.

Του Πάνου Παναγιώτου από το http://www.xrimanews.gr/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.