Οι εξελίξεις στην αεροπορική αγορά της Κύπρου, με την ουσιαστική είσοδο και των δύο μεγάλων αεροπορικών εταιρειών της Ελλάδας –αν και με διαφορετική στρατηγική–, αποτελούν άλλο ένα επεισόδιο στην «εισβολή» ελληνικών επιχειρήσεων στην Κύπρο. Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και η μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης ώθησε πολλές επιχειρήσεις να στραφούν σε νέες αγορές. Οι ελληνικές εξαγωγές καταγράφουν εντυπωσιακές αποδόσεις (η αύξηση των εξαγωγών είναι το μόνο μακροοικονομικό στοιχείο της χώρας που έχει θετική πορεία) και η Κύπρος αποτελεί την πιο εύκολη νέα «αγορά» –λόγω γλώσσας, κοινής κουλτούρας και εξοικείωσης με ελληνικά brands– για μια επιχείρηση που επιθυμεί να επεκταθεί έξω από τα ελληνικά σύνορα. Σε κάποιες περιπτώσεις, η παρουσία στην Κύπρο είναι μακροχρόνια, σε άλλες υπάρχει ανανέωση του ενδιαφέροντος με επέκταση δραστηριοτήτων και σε άλλες επιχειρείται άνοιγμα στην τοπική αγορά. Μεγάλες ελληνικές εταιρείες (όπως η Vivartia στα γαλακτοκομικά, η Coca-Cola 3E στα αναψυκτικά και τα Ελληνικά Πετρέλαια στα πετρελαιοειδή) έχουν ευρύτατη παρουσία στην Κύπρο, ενώ ακολουθούν και πολλές άλλες, εξίσου μεγάλου βεληνεκούς.
Η «Κ» επικοινώνησε ενδεικτικά με κάποιες από τις εταιρείες και όλοι μάς μετέφεραν μια θετική εικόνα για τις προοπτικές της κυπριακής αγοράς.
«Η Κύπρος είναι μια υγιής και ευέλικτη οικονομία», τονίζει στην «Κ» ο financial manager του Ομίλου Φουρλής, Γιώργος Αλεβίζος, όμιλος ο οποίος διατηρεί στην Κύπρο το ΙΚΕΑ και τα καταστήματα Intersport. Η ανάπτυξη στην Κύπρο για τον Όμιλο Φουρλή δεν προέκυψε πρόσφατα, ενώ όταν υπέγραψε τη συμφωνία δικαιόχρησης με τη μητρική ΙΚΕΑ είχε φροντίσει να συμπεριλάβει και τα δικαιώματα για την Κύπρο. Δεύτερο κατάστημα ΙΚΕΑ δεν προβλέπεται και το βάρος πέφτει στην προσέλκυση πελατών από όλη την Κύπρο, κάτι που επιτυγχάνεται από τη στιγμή που κερδίζει νέα μερίδια αγοράς. Σε ό,τι αφορά τα Intersport, θα δημιουργηθεί –επί του παρόντος– άλλο ένα κατάστημα.
Θετικές προοπτικές στην Κύπρο βλέπει και η εταιρεία καλλυντικών και φυσικών προϊόντων Korres. Η Korres δεν έχει αυτόνομη παρουσία στην Κύπρο και κινείται μέσω διανομέα, της Παπαέλληνας.
«Στην Κύπρο δεν ξεκινήσαμε από το μηδέν. Ο κόσμος ήξερε το brand», τονίζει στην «Κ» ο διευθυντής εξαγωγών της Korres, Ηλίας Κατσαρός, ο οποίος βλέπει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Οι πωλήσεις στην Κύπρο αποτελούν το 1/20 των πωλήσεων στην Ελλάδα, σχέση που τα επόμενα χρόνια θα φτάσει στο 1/10 και μάλιστα εύκολα, όπως εκτιμά ο κ. Κατσαρός. «Το 2011 περιμένουμε καλύτερα αποτελέσματα», σημειώνει.
Αναπτυξιακός είναι και ο σχεδιασμός της εταιρείας επίπλων Neoset. Τον Μάιο το κατάστημα Neoset μεταφέρεται σε νέο κτήριο, όπου θα εφαρμοστεί το νέο μοντέλο και λογότυπο με τους συνεργάτες της Neoset Κουζίνα (Interkitchen). Αυτό είναι το πρώτο βήμα του σχεδίου συνεργασίας με την κυπριακή Interkitchen, με στόχο το 2012 να δημιουργηθεί στη Λευκωσία μεγάλο ενιαίο κατάστημα 1000 τ.μ. Παράλληλα, εξετάζεται το άνοιγμα concept stores στις άλλες πόλεις. Τελικός στόχος όλων των ενεργειών είναι η Νeoset να αποκτήσει στην Κύπρο τη θέση που έχει και στην Ελλάδα.
Θετικά βλέπει την κατάσταση στην Κύπρο και ο όμιλος Sprider Stores, ο οποίος λειτουργεί καταστήματα στην Κύπρο, ένα στη Λευκωσία και ένα στη Λεμεσό. Το 2010, παρ’ όλες τις δυσμενείς συγκυρίες, ο κύκλος εργασιών της κυπριακής θυγατρικής μειώθηκε κατά 5% μόνο, καταδεικνύοντας, σύμφωνα με την εταιρεία, ότι η κατάσταση της κυπριακής αγοράς είναι αρκετά καλύτερη από την αντίστοιχη ελληνική και των λοιπών χωρών της ΝΑ Ευρώπης. Προοπτικές ανάπτυξης με αρκετά ακόμη καταστήματα υπάρχουν, όπως μας μετέφεραν από την εταιρεία. Ο σχεδιασμός για το 2011, πάντως, δεν προβλέπει τη δημιουργία κάποιου νέου σημείου πώλησης στην Κύπρο.
Ο τραπεζικός τομέας
Ο πιο εμφανής τομέας ανάπτυξης ελληνικών επιχειρήσεων στην Κύπρο είναι ο τραπεζικός. Με μερίδιο 16% στις χορηγήσεις και 12,19% στις καταθέσεις, οι πέντε ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο –Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Εμπορική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς– θα κάνουν ακόμη περισσότερο αισθητή την παρουσία τους το επόμενο διάστημα. Η κυπριακή αγορά, παρά το μικρό της μέγεθος, προσφέρει στους ελληνικούς ομίλους κέρδη, βελτιώνοντας την κερδοφορία τους, σε μια περίοδο που η δραστηριότητά τους στην Ελλάδα είναι έως και αρνητική. Ταυτόχρονα, η Κύπρος εξαιτίας του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος αποτελεί για δύο ελληνικές τράπεζες, τη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα, εφαλτήριο για να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στη ρωσική αγορά. Η Εθνική Τράπεζα έχει το πλέον φιλόδοξο αναπτυξιακό πλάνο, τριετούς διάρκειας, με τελικό στόχο να πρωταγωνιστήσει, όπως πράττει σε όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται. Δυναμικά κινείται και η Eurobank (οργάνωσε πρόσφατα μεγάλη επιχειρηματική αποστολή ελληνικών επιχειρήσεων στη Λευκωσία), ενώ και οι υπόλοιποι προσφέρουν ανταγωνιστικά σχέδια καταθέσεων και δανείων.
Οι Ελλαδίτες τραπεζίτες σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις μιλούν με τα καλύτερα λόγια για την κυπριακή οικονομία και την οργάνωση του κράτους και χαρακτηρίζουν «μικροπροβλήματα», που μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα, τις δυσκολίες στα δημοσιονομικά, ακόμη και το ασφαλιστικό.
Αεροπορία
Η Aegean ξεκινά από την Κυριακή, 27 Μαρτίου, την εφαρμογή του νέου της επιχειρηματικού πλάνου στην Κύπρου, με τη μόνιμη στάθμευση πέντε αεροσκαφών στη Λάρνακα. Πρακτικά, ένα κομμάτι της Aegean Airlines λειτουργεί αυτόνομα στην Κύπρο, σαν χωριστή αεροπορική εταιρεία. Μάλιστα, έχει δημιουργηθεί και αυτόνομο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης με κυπριακό αριθμό κλήσης.
Οι Κυπριακές Αερογραμμές και η Ολυμπιακή Αεροπορία αποφάσισαν να ακολουθήσουν κοινή πορεία, προχωρώντας σε μια ευρύτατη συνεργασία. Οι δύο εταιρείες αξιοποιούν τα δίκτυά τους τροφοδοτώντας πελάτες από τη μια εταιρεία στην άλλη.
Στην Κύπρο έχει παρουσία και άλλη μια ελληνική αεροπορική εταιρεία, η Astra Airlines από τη Θεσσαλονίκη. «Προς το παρόν η Astra δραστηριοποιείται στην κυπριακή αγορά σε επίπεδο μεμονωμένων ad hoc (ναυλωμένων) πτήσεων για λογαριασμό Ελλήνων και Κυπρίων tour operators», τονίζει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιάννης Ζλατάνης. Η εταιρεία έχει προγραμματίσει πασχαλινές charter πτήσεις μεταξύ Λάρνακας και Χίου και γίνονται επαφές για την εκτέλεση, το καλοκαίρι, σειράς πτήσεων από Λάρνακα προς διάφορα ελληνικά αεροδρόμια.
H εξωστρέφεια οδηγεί στην ανάπτυξη
Η εξαγωγική επίδοση της Ε.Ε. βελτιώθηκε σημαντικά το 2010, σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat για τις διεθνείς εμπορευματικές συναλλαγές της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, μετά από σημαντική πτώση κατά 17,5% που είχαν σημειώσει οι εξαγωγές της Ε.Ε. συνολικά το 2009, επανέκαμψαν το 2010 στα επίπεδα του 2007 με αύξηση περίπου 18%, ενώ σε αξία ανήλθαν σε 3,9 τρισ. ευρώ. Σε επίπεδο Ευρωζώνης, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 17%, ενώ συνολικά ανήλθαν σε 3 τρισ. ευρώ.
Η συνεισφορά των εξαγωγών στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) των κρατών-μελών της Ε.Ε., όπως είναι αναμενόμενο, βελτιώθηκε σημαντικά το 2010, με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών εξαγωγών ως ποσοστό επί του ΑΕΠ να εκτιμάται σε 42%.
Ελλάδα και Κύπρος παρουσιάζουν τους χαμηλότερους βαθμούς εξωστρέφειας στην Ε.Ε.
Τα στοιχεία για το 2010 δείχνουν ότι οι ισχυρότερες οικονομίες της Ε.Ε., όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Γαλλία, που συνεισφέρουν συνολικά το 46% των ευρωπαϊκών εξαγωγών, εκμεταλλεύτηκαν την ανάκαμψη του διεθνούς εμπορίου για τη βελτίωση των εξαγωγικών τους επιδόσεων, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την αύξησή τους σε διψήφιο ποσοστό, πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επισημαίνεται ότι οι εξαγωγές της Γερμανίας σε τρίτες χώρες, δηλαδή εκτός Ε.Ε., συνεισφέρουν στο 10% του ΑΕΠ της χώρας.
seitanidisi@kathimerini.com.cy