Μικρή εξασθένιση του δυσμενούς κλίματος στα ακίνητα

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις κατασκευές, μετά το νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ τον Ιανουάριο, το Φεβρουάριο ανακάμπτει ελαφρά και διαμορφώνεται στις 34,6 μονάδες (από 29,1 μονάδες) σε επίδοση όμως πολύ χαμηλότερη της αντίστοιχης του 2010 (48,5 μονάδες) σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.
Η ήπια ανάκαμψη προέρχεται κυρίως από τη βελτίωση των προσδοκιών στις ιδιωτικές κατασκευές, ενώ στις κατασκευές δημοσίων έργων καταγράφεται οριακή άνοδος. Η άνοδος αυτή, όμως, είναι αποτέλεσμα απλώς των λιγότερο δυσμενών προβλέψεων για την απασχόληση και όχι της βελτίωσης του προγράμματος εργασιών. Δηλαδή οι απώλειες θέσεων περιορίζονται καθώς έχει προηγηθεί για μεγάλο διάστημα υποχώρηση της απασχόλησης στον κλάδο. Το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναμένει περαιτέρω μείωση της απασχόλησης «περιορίστηκε» στο 58% τον Φεβρουάριο, από 73% τον Ιανουάριο. Αντίθετα ο δείκτης των προβλέψεων για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων κινείται πτωτικά κατά 6 μονάδες και διαμορφώνεται στις -81 μονάδες, σημειώνοντας νέο χαμηλό ρεκόρ. Από τους υπόλοιπους δείκτες, η τρέχουσα πορεία των εργασιών των επιχειρήσεων αποτιμάται ψυχραιμότερα, καθώς η δραστηριότητα έχει παγιωθεί σε χαμηλά επίπεδα και το σχετικό ισοζύγιο διαμορφώνεται στις -50 μονάδες. Οι μήνες εξασφαλισμένης δραστηριότητας μειώνονται στους 13,1 (από 14,6) ενώ ως προς τις τιμές, υπερτερούν ελαφρά όσοι αναμένουν και νέα υποχώρησή τους. Τέλος, σταθερά μόλις το 4% των επιχειρήσεων το τελευταίο πεντάμηνο δηλώνει ότι η επιχειρηματική λειτουργία του διεξάγεται απρόσκοπτα με τις μισές επιχειρήσεις να κρίνουν ως σημαντικότερο εμπόδιο την ανεπαρκή χρηματοδότηση, δύο στις πέντε τη χαμηλή ζήτηση και ένα 7% να αναφέρει παράγοντες που συνδέονται με τη γενική οικονομική κατάσταση της χώρας και την ύφεση, τον έντονο ανταγωνισμό, τη γραφειοκρατία, την υψηλή φορολογία, τις μεγάλες εκπτώσεις, την καθυστέρηση του ΕΣΠΑ και τη μη εξόφληση εκτελεσμένων εργασιών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.