Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 12,1 δις. ευρώ που βρίσκονται στα ταμεία των εμπορικών τραπεζών της Κύπρου και κυπριακών θυγατρικών ελλαδικών τραπεζών καθιστούν το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού Δημόσιου Χρέους πραγματικό πονοκέφαλο για το εγχώριο σύστημα. Ένα κούρεμα κατά 25% (όπως έκανε την περασμένη εβδομάδα η αυστριακή ασφαλιστική εταιρεία Vienna Insurance) θα στερούσε άμεσα από τον κυπριακό τραπεζικό τομέα 4,84 δις. ευρώ. Σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ η έκθεση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος στην ελληνική οικονομία είναι της τάξης του 260% του κυπριακού ΑΕΠ (ομόλογα και χορηγήσεις). Οι εμπορικές κυπριακές τράπεζες έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα συνολικής αξίας 5,5 δις. ευρώ και άλλα 500 εκατ. ευρώ σε ελληνικά τραπεζικά ομόλογα. Επιπλέον οι θυγατρικές ξένων τραπεζών, κυρίως ελληνικών, έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα ύψους 6,6 δις. ευρώ, ενώ η αξία των ελληνικών τραπεζικών ομολόγων φτάνει τα 6,5 δις. ευρώ. Η συνολική έκθεση σε ελληνικές ομολογίες (κρατικές και τραπεζικές) φτάνει τα 19,1 δις. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 126% του κυπριακού ΑΕΠ.
Υποθέσεις εργασίας
Οι επιπτώσεις στις ελλαδικές και κυπριακές τράπεζες από ένα ενδεχόμενο haircut αποτελεί ήδη αντικείμενο υποθέσεων εργασιών των τμημάτων χρηματοοικονομικών αναλύσεων διεθνών τραπεζών, όπως της ελβετικής Credit Suisse και της βρετανική HSBC.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ελβετών από τα 327 δις. ευρώ του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους τα 189 δις. ευρώ βρίσκονται στα χέρια επενδυτών από την ελεύθερη αγορά, τα 57 δις. ευρώ στα ταμεία ελλαδικών και κυπριακών τραπεζών, 61 δις. ευρώ κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και 38 δις. ευρώ το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Credit Suisse, πάντως, με έκθεσή της κρατά θετική στάση απέναντι στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης και θεωρεί ότι αυτό θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση τις τράπεζες. Έτσι αναβάθμισε τις συστάσεις για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο (σε ουδέτερο από αρνητικό), με την Τράπεζα Κύπρουνα κερδίζει τα θετικότερα σχόλια των αναλυτών τόσο της Credit Suisse όσο και της HSBC.
Σε ότι αφορά τις κυπριακές τράπεζες η Τράπεζα Κύπρου στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 2010 κατείχε ελληνικά ομόλογα ύψους 2 δις. ευρώ, ενώ συνολικά κατέχει κρατικά ομόλογα αξίας 5,6 δις. ευρώ, όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα του εννιαμήνου. Σύμφωνα με έκθεση της Credit Suisse (του Ιουνίου) η Τράπεζα Κύπρου το πρώτο τρίμηνο του 2010 αύξησε τις θέσεις της σε ελληνικά κρατικά ομόλογα από 300 εκατ. ευρώ σε 2 δις. ευρώ.
Η Marfin Popular Bank, σύμφωνα με τα αποτελέσματα εννιαμήνου, κατέχει ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα αξίας περίπου 3 δις. ευρώ. Από το ποσό αυτό το 62% λήγει τους επόμενους 26 μήνες. Το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της Marfin Popular Bank είναι ύψους επτά δις. ευρώ, από τα οποία τα 58% ανήκει σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (περιλαμβάνεται και η Ελλάδα). Σε παρουσίαση (αγγλόφωνη) των αποτελεσμάτων εννιαμήνου η MPB αναφέρει ότι η έκθεση στο ελληνικό χρέος αντιστοιχεί στο 6,9% του ενεργητικού της κάτω από το μέσο όρο (10,6%) της έκθεσης των άλλων πέντε μεγαλύτερων ελλαδικών και κυπριακών τραπεζών.