Τα δημοσιονομικά προβλήματα τιμωρούν τις κυπριακές τράπεζες

Η προσπάθεια των τριών μεγάλων κυπριακών τραπεζών να πείσουν τις αγορές ότι η κεφαλαιακή τους επάρκεια, η υψηλή τους ρευστότητα και κυρίως η γεωγραφική διασπορά των δραστηριοτήτων τους της έχει καταστήσει αρκετά ισχυρές ώστε να μην εξαρτώνται από τυχόν βοήθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα όσον αφορά στην αποφυγή της υποβάθμισης από τους Moody’s.

Τράπεζα Κύπρου, Marfin Λαϊκή και Ελληνική Τράπεζα με αφορμή την ανακοίνωσή των αποτελεσμάτων τους για το 2010, την περασμένη εβδομάδα έδωσαν το μήνυμα ότι, παρά τις δυσκολίες της οικονομικής συγκυρίας, παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενη κερδοφορία, έχουν αυξήσει τα κεφαλαία τους, διαθέτουν ρευστότητα που δεν εξαρτάται από τις αγορές, ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, ενώ η συντηρητική τακτική της Κεντρικής Τράπεζας έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά ώστε να μην εμφανιστούν στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα φαινόμενα ανάλογα με αυτά που συγκλόνισαν την Ισλανδία και την Ιρλανδία.

Οι τραπεζίτες προσπάθησαν να τραβήξουν μια διαχωριστική γραμμή από την Κυπριακή Δημοκρατία «φωνάζοντας» ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα δεν έχει ανάγκη από κρατική στήριξη , συνεπώς τα κακά δημόσια οικονομικά της Δημοκρατίας δεν πρέπει να αποτελούν τροχοπέδη για τις τράπεζες που διαθέτουν βεληνεκές που ξεπερνά τα στενά όρια του νησιού.

Τελικά η υποβάθμιση για τις κυπριακές τράπεζες ήρθε -πριν καν κλείσει εβδομάδα- από τον οίκο Moody’ s, ο οποίος εστιάζει το σκεπτικό του σε θέματα που ακουμπούν ακροθιγώς οι κύπριοι τραπεζίτες: στην κακή δημοσιονομική κατάσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα.
Από το σκεπτικό που συνοδεύει την υποβάθμιση, προκύπτει πως η κακή δημοσιονομική κατάσταση όσον αφορά στο μέσο και μακρύ διάστημα, επηρέασε σημαντικά τον οίκο αξιολόγησης. Εξάλλου, η υποβάθμιση θεωρήθηκε αναπόφευκτη μόλις η Κυπριακή Δημοκρατία υποβαθμίστηκε κατά δύο βαθμίδες. Με την μείωση της αξιολόγησης του κράτους, που είναι ο πιο αξιόχρεος δανειζόμενος στην επικράτειά του, καμία άλλη οντότητα δεν μπορούσε να αποφύγει την υποβάθμιση.

Το βάρος της έκθεσης στην Ελλάδα και η ανυπαρξία μεταρρυθμίσεων στην Κύπρο ανατρέπει την καλή εικόνα που δίνει προς το έξω η κεφαλαιακή επάρκεια, η ρευστότητα και η κερδοφορία των τραπεζών. Διαφαίνεται πως τα αντικειμενικά προβλήματα των τραπεζών φαντάζουν πολύ μεγαλύτερα όταν τα δει κανείς κάτω από τον φακό της δημοσιονομικής συγκυρίας.

Διαβάζοντας με την οπτική του Moody’ s τα αποτελέσματα των τριών τραπεζών τα συναισθήματα που αποκομίζει ο αναγνώστης είναι ανάμικτα.
Η κεφαλαιακή επάρκεια των κυπριακών τραπεζών είναι εξαιρετική, καλύτερη από πολλών γερμανικών τραπεζών όπως είχε επισημάνει και ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέας Ηλιάδης, παρουσιάζοντας τα αποτέλεσμα του Συγκροτήματος.

Τράπεζα Κύπρου
Ειδικότερα, στην Τράπεζα Κύπρου ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας με βάση τις αρχές τις Βασιλείας ΙΙ ανήλθε σε 11,9% ενώ ο δείκτης βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων ανήλθε σε 8,1% και ο δείκτης πρωτοβάθμιων κεφαλαίων σε 11%. Τον Οκτώβριο 2010 το Συγκρότημα ολοκλήρωσε με επιτυχία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 345 εκατ. ευρώ για περαιτέρω ενδυνάμωση της κεφαλαιακής του βάσης, ενώ προχωρά και στην έκδοση Μετατρέψιμων Αξιόγραφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου ύψους 1,342 δις. ευρώ στοχεύοντας στην περαιτέρω ενδυνάμωση της ισχυρής, υψηλής ποιότητας κεφαλαιακής βάσης και στην αξιοποίησης των ευκαιριών ανάπτυξης που παρουσιάζονται στις διάφορες αγορές όπου δραστηριοποιείται. H έκδοση των μετατρέψιμων αξιογράφων αποτελεί την πιο ξεκάθαρη κίνηση κυπριακής τράπεζας να υπερβεί την ανάγκη να ζητήσει στήριξη (αν κάτι δεν πάει καλά) από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Marfin και Ελληνική
Η Marfin Λαϊκή ολοκλήρωσε πρόσφατα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αντλώντας 488,2 εκατ., ευρώ και προχώρησε στην πώληση της θυγατρικής του Ομίλου στην Αυστραλία, ενισχύοντας το δείκτη πρωτοβάθμιων κεφαλαίων σε 12% και το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε 13.7%.

Η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων και των μεγάλων χρηματοδοτικών ανοιγμάτων (Βασιλεία ΙΙ), στο 15% (Δεκέμβριος 2009: 14%) ενώ ο δείκτης βασικών κεφαλαίων ανήλθε σε 12% (Δεκέμβριος 2009: 10%). Στις 22 Οκτωβρίου 2010 έληξε με επιτυχία η περίοδος εγγραφής στην έκδοση Μη Σωρευτικών Μετατρέψιμων Αξιόγραφων Κεφαλαίου αόριστης διάρκειας, και η τράπεζα συγκέντρωσε εγγραφές από αιτητές συνολικού ποσού 141 εκατ. ευρώ.

Λίγες ώρες πριν ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’ s βάλει τέλος στην εαρινή επίθεση των κυπριακών εμπορικών τραπεζών ο διοικητής της Ελληνικής Τράπεζας, Μάκης Κεραυνός, μιλώντας σε εκδήλωση στην Αθήνα, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του με τις αποφάσεις των διεθνών οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Κατά το συλλογισμό του κ. Κεραυνού δεν αποτελεί ουσιαστικό πρόβλημα το μέγεθος του τραπεζικού τομέα (και το Λουξεμβούργο έχει μεγάλο τραπεζικό τομέα αλλά δεν υποβαθμίζονται οι τράπεζες) ενώ η έκθεση σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, ύψους 5 δισ. ευρώ, δεν μπορεί να συγκριθεί με τις τοποθετήσεις των γαλλικών (45 δις. ευρώ) και των γερμανικών (35 δις. ευρώ) τραπεζών. Ακόμα, οι κυπριακές τράπεζες διαθέτουν από τους καλύτερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην Ευρώπη καλύπτοντας τις απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙΙ, δεν έχουν επενδύσει σε τοξικά προϊόντα, είναι κερδοφόρες και το κυριότερο δεν έχουν λάβει κρατικές ενισχύσεις.

Η «προφητεία» Ορφανίδη
Ξένοι αναλυτές με πείρα από τα τεκταινόμενα στην κυπριακή αγορά ζητούν από όλους τους εμπλεκόμενους να ξαναδιαβάσουν όσα έχει αναφέρει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Αθανάσιος Ορφανίδης, ο οποίος εντοπίζει το πρόβλημα στα δημόσια οικονομικά.
Ο κ. Ορφανίδης ερωτηθείς τον Ιανουάριο για την απόφαση του οίκου Moody’s να θέσει την αξιολόγηση των κυπριακών ομολόγων υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση (κάτι που έγινε την περασμένη Τετάρτη) είπε ότι δεν ήταν εντελώς απρόσμενη.

«Είναι ευρέως αποδεκτό ότι η επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών κατά τα τελευταία τρία χρόνια στην Κύπρο ήταν σοβαρή όπως και σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ. Οι Moody’s φαίνεται να ανησυχούν για το ότι το έλλειμμα είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, ιδιαίτερα αφού επισημαίνουν ότι συνδέεται με τις αυξήσεις του κρατικού μισθολογίου και των κοινωνικών μεταβιβάσεων του δημόσιου τομέα. Επισημαίνουν επίσης ότι ο προϋπολογισμός για το 2011 δεν αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Κύπρο να τεθούν τα οικονομικά της κυβέρνησης σε μια πιο στέρεα βάση μακροπρόθεσμα, λόγω του ρόλου της ως περιφερειακού χρηματοοικονομικού κέντρου με ανεπτυγμένο τραπεζικό τομέα», είχε πει ο κεντρικός τραπεζίτης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.