Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι κύπριοι ξενοδόχοι

Οι 2,172 εκατομμύρια αφίξεις τουριστών στην Κύπρο το 2010, περισσότερες κατά περίπου 30.000 σε σχέση με το 2009, αποτελούν για τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ξενοδόχων μια επίδοση που δεν αντανακλά τη δυναμική του κυπριακού τουριστικού προϊόντος.

Τα στελέχη του ΠΑΣΥΞΕ επικαλούνται τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για να δείξουν ότι το 2010 δεν αποτελεί το τέλος της κρίσης, αλλά άλλο ένα σκαλοπάτι της ύφεσης που έχει ξεκινήσει το 2001, τελευταίος θετικός χρόνος για την τουριστική Κύπρο. Πράγματι, έκτοτε ο αριθμός των αφίξεων βαίνει μειούμενος και η άνοδος του 2010 οδηγεί τελικά σε επίπεδα αφίξεων ανάλογα με αυτά της περιόδου 1997-98.

«Στρατηγικός μας στόχος πρέπει να είναι η προβολή της πολυδιάστατης εμπειρίας που μπορεί να προσφέρει η Κύπρος σε κάθε ενδιαφερόμενο περιηγητή», εξηγεί στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Ζαχαρίας Ιωαννίδης.

Με βάση το σκεπτικό του Συνδέσμου, η αναστροφή της κακής πορείας των τελευταίων χρόνων μπορεί να έρθει από:

-Την ανάπτυξη όλων των μορφών τουρισμού, όπως του εναλλακτικού, του εκθεσιακού, του συνεδριακού, του αθλητικού, του ιατρικού, του θρησκευτικού, που θα επιτρέψει και την ουσιαστική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε 12 μήνες τον χρόνο.

-Την αξιοποίηση και των δύο αεροδρομίων της Κύπρου.

-Την αύξηση των αεροπορικών συνδέσεων με παράλληλη εντατικοποίηση της προβολής σε χώρες-αγορές που δείχνουν υποτονικό ενδιαφέρον για την Κύπρο.

Επιπρόσθετα, ο κ. Ιωαννίδης επαναλαμβάνει μέσω της «Κ» το αίτημα του κλάδου να συνεχιστούν και το 2011 τα μέτρα στήριξης υπέρ της τουριστικής βιομηχανίας που ίσχυσαν τις δύο προηγούμενες χρονιές.

«Η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημά μας. Δυστυχώς θεωρεί ότι έχει περάσει η κρίση, κάτι που δεν ισχύει, αν δούμε τους αριθμούς των αφίξεων. Είμαστε πίσω και η επαναφορά του πακέτου στήριξης θα βοηθούσε», σημειώνει ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ.

Ο ξενοδοχειακός κλάδος μεταδίδει μια εικόνα ρευστότητας για την προσεχή περίοδο (σε αντίθεση με τον ΚΟΤ και άλλους φορείς που βλέπουν αισιόδοξα σημάδια) και δεν διακινδυνεύει προβλέψεις. Η κρίση στη Λιβύη αυξάνει τους φόβους ότι η ανατολική Μεσόγειος θα πληγεί συνολικά, ανεξάρτητα σε ποιες χώρες υπάρχει ηρεμία.

Σε τροχιά αλλαγών ο παγκόσμιος τουρισμός
Η θεματική που έχει επιλέξει ο ΠΑΣΥΞΕ για το συνέδριό του ακολουθεί το πνεύμα της εποχής. Η εξάπλωση του διαδικτύου και η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι τουρίστες αναζητούν τουριστικές πληροφορίες και αγοράζουν υπηρεσίες επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στην οργάνωση της τουριστικής βιομηχανίας.

Η Google αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο «ταξιδιωτικό» γραφείο του κόσμου, μέσω του οποίου μπορεί κανείς να αναζητήσει προορισμούς, αλλά και να τακτοποιήσει τις διακοπές του βρίσκοντας αεροπορικές εταιρείες, ξενοδοχεία, αυτοκίνητο, λεωφορείο κτλ.

Ο «ηλεκτρονικός τουρισμός», δηλαδή τα social media, οι εφαρμογές κινητών τηλεφώνων, οι εφαρμογές εντοπισμού θέσης και το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελούν τις νέες πλατφόρμες επικοινωνίας ενός προορισμού, αλλά και εναλλακτικές πηγές εσόδων για τα ξενοδοχεία. Ένας προορισμός ή ένα ξενοδοχείο έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί 365 ημέρες τον χρόνο με την πελατεία του.

Το θετικό στοιχείο είναι ότι η μετάβαση στη νέα εποχή συντελείται σε μια περίοδο που ο παγκόσμιος τουρισμός δείχνει να ανακάμπτει, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO).

Μέσα στο «δημιουργικό» χάος του διαδικτύου, με τους εκατομμύρια προορισμούς ανά την υφήλιο, η ιδιαίτερη ταυτότητα και οι εμπειρίες που μπορεί να προσφέρει ένας τόπος στους επισκέπτες του αποτελούν σημαντικότερα κίνητρα για την προσέλκυση περιηγητών από την τιμή του τουριστικού πακέτου. Στο «παιχνίδι» μπαίνουν οι Ινδοί και οι Κινέζοι, νέες και τεράστιες τουριστικές αγορές, οι οποίοι ξοδεύουν πολλά και δεν έλκονται από το μοντέλο «ήλιος, θάλασσα, αλκοόλ».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.