Τα τραπεζικά σενάρια ακουμπούν την Κύπρο

Υπό άλλες συνθήκες και σε μια διαφορετική χρονική συγκυρία ένας «γάμος» μεταξύ μιας ελλαδικής και μιας κυπριακής τράπεζας θα αποτελούσε μια στρατηγική κίνηση θέτοντας τις βάσεις για τη σύσταση ενός τραπεζικού ομίλου με παγκόσμια εμβέλεια. Τα τραπεζικά συστήματα των δύο χωρών λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία (και οι τρεις μεγάλες εμπορικές τράπεζες της Κύπρου έχουν παρουσία στην Ελλάδα και πέντε ελλαδικές στην Κύπρο) αλλά τα στεγανά διατηρούνται.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, με την ελληνική οικονομία εκτός χρηματοοικονομικών αγορών και την κυπριακή οικονομία να υποβαθμίζεται, το κυπριακό τραπεζικό σύστημα δεν έχει κανένα συμφέρον να εμπλακεί στις υπό εξελίξει διεργασίες στην Ελλάδα. Η μεγαλύτερη εμπλοκή στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά θα βοηθούσε την ενδυνάμωση και θωράκιση των κυπριακών τραπεζών. Ήδη η έκθεση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα αποτελεί έναν από τους παράγοντες κινδύνου που επικαλούνται οι ξένοι οίκοι για να αιτιολογήσουν την υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρόσφατης υποβάθμισης της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Μοοdy’s, οι κυπριακές τράπεζες έχουν μεγάλη έκθεση στα μακροοικονομικά προβλήματα της Ελλάδας και η έκθεση αυτή αυξάνει την πιθανότητα επιπτώσεων και στα δημοσιονομικά της Κύπρου.
Αυτό, όμως, που κάνουν οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα είναι να πλευροκοπούν τις ελλαδικές, αποσπώντας μερίδια αγοράς, τόσο στον επιχειρηματικό τομέα, όσο και στα νοικοκυριά.

Η δυναμική
Παρά τις δυσκολίες και τις πιέσεις, το κυπριακό τραπεζικό σύστημα διατηρεί τη δυναμική του και δείχνει ότι μπορεί να συνεχίσει την αυτόνομη ανάπτυξή του:
-Η Τράπεζα Κύπρου συγκαταλέγεται στην ομάδα των 18 τραπεζών ανά το παγκόσμιο που αξιολογούνται ως «εξαιρετικά ισχυρές», σύμφωνα την ετήσια έκθεση «Top 500 Banking Brands» του διεθνούς κύρους οικονομικού περιοδικού Η έλαβε την αξιολόγηση ΑAA- (extremely strong). Επίσης η Τράπεζα Κύπρου βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων τραπεζικών εμπορικών επωνυμιών (brand name) και κατατάσσεται στην 210η θέση της συγκεκριμένης έκθεσης – η οποία βαθμολογεί την αξία της εμπορικής επωνυμίας -ανάμεσα στους κορυφαίους τραπεζικούς οργανισμούς παγκοσμίως και στην υψηλότερη θέση από πλευράς κυπριακών τραπεζών.
-Η Marfin Popular Bank (καρπός ενός ελλαδοκυπριακού τραπεζικού γάμου) σε μια δύσκολη οικονομική στιγμή ολοκλήρωσε μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου, καταφέρνοντας να προσελκύσει και ξένους επενδυτές. Το ποσό της αύξησης αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ της Κύπρου και 540 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν από υφιστάμενους μετόχους και τα 65 εκατ. ευρώ από νέους μετόχους.
-Η Ελληνική Τράπεζα μπορεί να είδε τα κέρδη της να ψαλιδίζονται (9,1 εκατ. ευρώ για το 2010 από 27,2% το 2009) και το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου να εισηγείται προς τη γενική συνέλευση τη μη διανομή μερίσματος, ωστόσο οι προβλέψεις για απομείωση στην αξία των χορηγήσεων αυξήθηκαν οριακά (στο 9,9% το Δεκέμβριο του 2010, από 9,3% ένα χρόνο νωρίτερα), οι συνολικές μεικτές χορηγήσεις σε πελάτες παρουσίασαν αύξηση 8% και οι καταθέσεις 4%, ενώ οι ζημιές στο ελληνικό δίκτυο περιορίστηκαν στα 45,6 εκατ. ευρώ από 61,8 εκατ. ευρώ το 2009.

Εμπιστοσύνη
Δείγμα εμπιστοσύνης προς το κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι ότι παρά τις υποβαθμίσεις (τόσο της κυπριακής οικονομίας όσο και τραπεζών) δεν παρατηρείται μαζική φυγή κεφαλαίων. Και τον Ιανουάριο οι καταθέσεις διατηρήθηκαν κοντά στα 70 δις. ευρώ (επίπεδα ρεκόρ) και συγκεκριμένα στα 69,651 δις. ευρώ, από 69,938 τον Δεκέμβριο. Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2010 οι καταθέσεις κατοίκων του εσωτερικού είναι αυξημένες κατά 10,4%, των κοινοτικών κατά 108,8% και των υπηκόων τρίτων χωρών κατά 26,9%. Από το καλοκαίρι, που ξεκίνησε ο χορός των υποβαθμίσεων, η ροή των καταθέσεων αυξήθηκε θεαματικά. Επίσης, από τα 69,651 δις. ευρώ των καταθέσεων, τα 33,242 δις. ευρώ ανήκουν σε νοικοκυριά, τα 25,965 σε επιχειρήσεις, τα 3,905 σε ασφαλιστικές επιχειρήσεις και ταμεία και τα 5,836 σε λοιπούς ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς φορείς.

H προίκα της Κύπρου
Οποιεσδήποτε και αν είναι οι εξελίξεις στο ελλαδικό τραπεζικό σύστημα, όποιο σενάριο και αν ευοδωθεί, οι επιπτώσεις θα φτάσουν και στην Κύπρο, αναδιατάσσοντας την εσωτερική ισορροπία δυνάμεων. Αν για παράδειγμα είχε προχωρήσει η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank, το νέο σχήμα θα είχε μερίδιο 6,5% στις καταθέσεις (υπόλοιπο 4,5 δις. ευρώ στα τέλη Ιανουαρίου) και 9,87% στις χορηγήσεις (υπόλοιπο 6,047 δις.ευρώ). Στις χορηγήσεις μάλιστα θα αποτελούσε το τρίτο σε μέγεθος τραπεζικό σχήμα της Κύπρο αφήνοντος πίσω την Ελληνική Τράπεζα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.