Κάμψη τιμών κατά 15% βλέπει ο Fitch

Οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα θα μειωθούν κατά 15% την ερχόμενη διετία, σύμφωνα με εκτιμήσεις του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitch.
Ο οίκος Fitch προβλέπει ότι η αύξηση του διατραπεζικού επιτοκίου του ευρώ (euribor) και τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής θα αυξήσουν το ποσοστό των δανειοληπτών που δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο.
«Φαίνεται πιθανό ότι ο αυξημένος αριθμός των δανειοληπτών που καθυστερούν στην καταβολή των δόσεων θα καταλήξει σε αυξημένο αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων», αναφέρουν σε έκθεσή τους οι αναλυτές του οίκου.
Ειδικότερα, οι αναλυτές του Fitch Ratings εκτιμούν ότι η αύξηση των επιτοκίων θα καταστήσει πιο δύσκολη την αποπληρωμή ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων.
Το ποσοστό των δανείων που δεν πληρώνονται για περισσότερους από τρεις μήνες ανήλθε στο 2,7 % το Δεκέμβριο από 0,9 % εκατό πριν από ένα χρόνο, είπαν.

Τα χαμηλά επιτόκια επέτρεπαν στους ιδιοκτήτες κατοικιών να αποπληρώνουν τα δάνεια τους.

Παράλληλα κατά τον Fitch οι προσπάθειες της κυβέρνησης για τον έλεγχο και τη μείωση του δημόσιου χρέος αναμένεται να έχουν σημαντική επίδραση στην εξυπηρέτηση των δανείων, Οι δημόσιοι υπάλληλοι, που αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων δανειοληπτών, έχουν δει τα εισοδήματά τους να περιορίζονται και μερικοί μπορεί να έχουν μελλοντικά δυσχέρειες πληρωμών, λόγω των μέτρων λιτότητας, σημειώνει ο Fitch.

Την πρόβλεψη για πτώση των τιμών ενισχύει και η ύφεση στην Ελλάδα. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,2% το 2010 ενώ το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 13,5 % τον Οκτώβριο, δεδομένα που γεννούν ανασφάλεια στην αγορά, μειώνουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη και δρουν αποτρεπτικά για την υλοποίηση μακροχρόνιων αγορών.
Ellinikioikonomia.wordpress.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.