Το στοίχημα του Παπανδρέου

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε με τη διακαναλική συνέντευξη να αποδομήσει την αντιμνημονιακή ψήφο στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Επαναλαμβάνε μονότονα, ανεξάρτητα από την ερώτηση που δέχτηκε, ότι η χώρα βρέθηκε μια ανάσα από τη χρεοκοπία, ότι ελήφθησαν μέτρα που απέτρεψαν τη χρεοκοπία, ότι ο κίνδυνος δεν πέρασε και ότι αυτή η πολιτική πρέπει να συνεχιστεί. Ουσιαστικά το πρωθυπουργικό επιτελείο χρησιμοποίησε το «τέχνασμα» Καραμανλή. Εμφάνισε έναν πρωθυπουργό ειλικρινή, που λέει την αλήθεια και δεν λογαριάζει το πολιτικό κόστος. Το «τέχνασμα» αυτό είναι σωστό, αρκεί να χρησιμοποιηθεί την κατάλληλη στιγμή. Στην προεκλογική περίοδο του 2009 ο Καραμανλής εμφανίστηκε ειλικρινής σε μια στιγμή που είχε ήδη αναλώσει όλο το πολιτικό του κεφάλαιο. Το εκλογικό σώμα δεν μπορούσε και δεν ήθελε (όπως είχε ήδη φανεί στις ευρωεκλογές) να του δώσει άλλη μια ευκαιρία. Ο Παπανδρέου δεν έχει αναλώσει τη δυναμική του. Το υψηλό ποσοστό δυσαρέσκειας για την αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει ότι το εκλογικό σώμα δεν έχει μεταστραφεί. Μεταξύ τυφλών οδηγός παραμένει ο μονόφθαλμος, ακόμη και αν πάσχει από καταρράκτη. Άλλωστε οι κοινωνικές αντιδράσεις απέναντι στην πολιτική του μνημονίου είναι ήπιες.
Το πιο σημαντικό, από επικοινωνιακής άποψης, είναι ότι ο Παπανδρέου με τον αδέξιο ρητορικό του λόγο παραμένει πιο κοντά στο μέσο Έλληνα. Κάθε φορά που βγαίνει στο «γυαλί» και δεν μπορεί να ολοκληρώσει μια πρόταση με αρχή, μέση και τέλος, παραμένει κοντά στα μη προνομιούχα στρώματα, τους φορείς δηλαδή, της αντιμνημονιακής ψήφου. Σε αυτό το κοινό στοχεύει.
Δεν έχει αλαζονικό ύφος, ούτε κάνει τον ειδικό. Κατεβαίνει στο επίπεδό τους, δεν τους αντιμετωπίζει αφ’ υψηλού. Επικοινωνιακά ο πρωθυπουργός ρίσκαρε. Αλλά ρίσκαρε με ασφάλεια. Ξέρει ότι οι δημοσκοπίσεις δεν είναι καλές για τους υποψηφίους που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, αλλά ξέρει ότι η αντιμνημονιακή ψήφος πηγάζει από τη δυσαρέσκεια του κόσμου και όχι γιατί το εκλογικό σώμα που τον στήριξε το 2009 έχει αποφασίσει να στηρίξει μια άλλη πολιτική. Γι΄αυτό και χαρακτήρισε επαχθές το μνημόνιο. Δεν το υπερασπίζεται και θέλει να αποδεσμευτεί από αυτό. Ωστόσο ο μεγαλύτερος σύμμαχός του είναι η αδυναμία της αντιπολίτευσης να πείσει ότι υπάρχει εναλλακτική πορεία. Ο Παπανδρέου τόλμησε να μιλήσει ακόμη και για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης!
Το πιθανότερο είναι ότι το βράδυ των εκλογών η εικόνα δεν θα είναι καλή για το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση. Αν καταφέρει να αποφύγει ένα Βατερλό θα έχει κερδίσει την ευκαιρία να εξαντλήσει την τετραετία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.