Στο 28% η ανεργία των νέων στο τέλος του 2010

Ηχηρό καμπανάκι για τα υψηλά επίπεδα της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα χτύπησε ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη προβλέποντας ότι θα φτάσει στο 28% έως το τέλος του 2010, από 25,3% που ήταν το Σεπτέμβριο του 2009.

Ο ΟΟΣΑ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει δράση και να προωθήσει άμεσα μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν γρήγορα αποτελέσματα -χωρίς ταυτόχρονα να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες- όπως η βελτίωση των μηχανισμών αναζήτησης εργασίας και κατάρτισης και η μείωση των επιδομάτων για τους μακροχρόνια ανέργους. Ανάμεσα στις προτάσεις του Οργανισμού είναι και η καταβολή περιορισμένης αποζημίωσης στην περίπτωση απόλυσης νέων (καθώς και επιμήκυνση της δοκιμαστικής περιόδου για τις συμβάσεις αορίστου χρόνου), σε μια προσπάθεια να πειστούν οι εταιρίες να προσλάβουν νέους, απελευθερωμένες από το φόβο του υψηλού κόστους απόλυσης, σε περίπτωση που ο νέος και άπειρος εργαζόμενους αποδειχτεί ότι δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της επιχείρησης.

«Οι νέοι άνθρωποι χτυπήθηκαν σκληρά από την οικονομική κρίση. Στην Ελλάδα η ήδη υψηλή ανεργία των νέων μπορεί να φτάσει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα τους επόμενους, τονίζεται σε ειδική έκθεση, 150 σελίδων, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το διεθνής οργανισμός. Πριν την κλιμάκωση της οικονομικής κρίσης (2008) το ποσοστό της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα ήταν 20,6%, το υψηλότερο μεταξύ των χωρών – μελών του ΟΟΣΑ (μέσος όρος 13,2%). Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι οι Έλληνες νέοι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από μακροχρόνια ανεργία και λιγότερες ευκαιρίες να βρουν εργασία. Το 2008 το ποσοστό απασχόλησης των νέων στην Ελλάδα ήταν 24%, όταν μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 39,4% και στις χώρες του ΟΟΣΑ 43%! Διαχρονικά καταγράφεται μια ισχυρή συρρίκνωση της απασχολισιμότητας των νέων στη χώρα μας. Το 1998 απασχολούνταν το 28,1% των νέων ηλικίας 18 – 25 χρόνων.

«Οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στο να παραμείνουν οι νέοι σε επαφή με την αγορά εργασίας για να αποφευχθεί η δημιουργία μακροχρόνιων τραυμάτων σε μία ολόκληρη γενιά», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Angel Gurria.

Ο διεθνής οργανισμός, με έδρα το Παρίσι, καλεί την Ελλάδα να δράσει άμεσα για να αποκαταστήσει την απασχόληση των νέων, καθώς η ανεργία στις νέες ηλικίες είναι πιθανό να αυξηθεί δραματικά τους επόμενους μήνες λόγω της οικονομικής κρίσης.

Οι προτάσεις

Τα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη κινούνται, κατά το ΟΟΣΑ, στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο δεν αρκούν καθώς οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να φοβούνται να προχωρήσουν σε προσλήψεις. Ο διεθνής οργανισμός προτείνει:

– Ενθάρρυνση των νέων να συμμετέχουν, αμέσως μόλις μένουν άνεργοι, σε σεμινάρια εύρεσης εργασίας και υλοποίηση προγραμμάτων με υψηλότερο κόστος μόνον για όσους βρίσκονται σε ανεργία για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

-Περιορισμό των επιδοτήσεων στις θέσεις εργασίας που περιλαμβάνουν εκπαίδευση και στόχευσή τους στους μακροχρόνια άνεργους νέους, τους άνεργους που δεν ολοκλήρωσαν τη βασική εκπαίδευση και στους νέους που δεν εργάστηκαν και δεν
επιμορφώθηκαν τους τελευταίους έξι μήνες.

– Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων που προσλαμβάνουν εργαζόμενους με το βασικό μισθό σε θέσεις που παρέχουν εκπαίδευση.

– Χάραξη ενιαίας επαγγελματικής κατεύθυνσης στις τελευταίες τάξεις της
δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συνδυάζοντας γνώση που αποκτάται στην αίθουσα διδασκαλίας και στο χώρο εργασίας.
– Εμπλουτισμός της εκμάθησης επαγγελμάτων με περισσότερα επαγγέλματα και ενθάρρυνση των μικρότερων, κυρίως, επιχειρήσεων να προσλαμβάνουν περισσότερους μαθητευόμενους.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Στο 28% η ανεργία των νέων στο τέλος του 2010

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.